top of page

Copyright:

LINK Arkitektur

NSH by 23

Architect: 

LINK Arkitektur

Client:

Regionservice Skåne

Location:

Helsingborg, Sweden

The new Psychiatric Hospital is an addition to the existing hospital in Helsingborg. The project encompasses laboratories, psychiatry and somatic outpatient clinics.

The building focuses on a stimulating, healing environment, where patient healing and restitution and the daily staff activities are both in focus. The eight open and one closed atria aim to bring more daylight in the occupied spaces and provide conditions that contribute in the wellbeing of occupants and the recovery of patients.

Frit as a solar control mechanism

For the upper volume of the building, the glazing type as well as the type and amount of frit were carefully decided to achieve the architect's vision of a “milky” look, while also bringing the shading use to acceptable levels. This will ensure more neutral look (avoiding greenish tint of the solar control glass) and good views to outdoors by limiting the shading use.

Image-empty-state.png

Thermal comfort in closed atrium

Aim for the north facing closed atrium is to (a) invite daylight (b) avoid overheating at the low and top levels. Proper Dynamic Thermal Modelling methods including stratification models inform design for maximizing benefits and advising on glazing configurations.

Integrating reflectors for more vibrant atria

The main idea driving the integration of reflectors in the atria was to boost the visual experience of the users, beyond their expectations. Initially, the passive design strategies ensured that the building performance was maximized. In addition to that, active design (the reflectors) further extended the potential for utilizing sunlight, achieving a stimulating environment for the users and the visitors.

Advising on vegetation in the atria

Using simple ray-tracing we identified the solar angles in which trees or tall bushes may significantly block useful daylight from entering the occupied spaces. With a quick, indicative assessment we advised the landscape architect on maximum heights that the plants should not exceed.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Solar Control vs. Daylight

Recognizing the angle dependent geometry of the atria and their adjacent zones is essential when devising a solar control strategy. Identifying bottlenecks (areas with increased solar exposure) and the areas where daylight is harder to penetrate is essential in configuring the balance between selective solar control coatings, type and performance of shading devices and other solar control mechanisms to be used (e.g. frit). Inviting daylight allowing for views and minimizing the overheating risk in a well performing building is a challenging task that requires a holistic approach.

Image-empty-state.png
bottom of page